google.com, pub-5784769176825301, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bilecik Medya

KOZANIN HİKAYESİ

BİLECİK

Bilecik'te ipek böcekçiliğinin tüm evreleri valilik ekipleri tarafından saniye saniye görüntülendi.

Bilecik'te ipek böcekçiliğinin tüm evreleri valilik ekipleri tarafından saniye saniye görüntülendi.
 
İpek böcekçiliğinde eski günlerine dönmek isteyen ilde, son iki yılda özellikle gençlerin bu mesleğe ilgi göstermeleri nedeniyle üretimde ciddi oranda artış yaşanıyor.
 
İl merkezi ve ilçelerde üreticilerin sayısı her geçen gün artarken, bazı vatandaşlar kendi mesleklerini bırakarak ipek böcekçiliğine yöneliyor.


 
Bu kapsamda valilik ile tarım ve orman il müdürlüğü ekipleri, köy köy gezerek mesleğe ilgi duyanlara gerekli bilgileri veriyor.
 
İpekböcekliliğinin yaygınlaştırılması amacıyla Vali Bilal Şentürk'ün talimatlarıyla harekete geçen valilik ekipleri, uzun bir çalışma sonucu ipek böcekçiliğinin tüm evrelerini tek tek görüntüledi.
 
Tohumun üreticiye verilmesi, yaprakların üzerine konulması ve onları yemeleri, hızlı bir şekilde yiyerek büyümeleri, bakımları, tırtıl haline gelmeleri, yeterli oranda yiyen ve koza haline gelen tırtılların toplanması ve dağıtıcı firmaya teslimleri, en baştan sonuna kadar fotoğraf ve kamera ile kaydedildi.
 
Bilecik'in ''Kuruluşun ve kurtuluşun kenti'' diye anıldığını, taşları mermeri ile ünlü olduğunu, yaprağının 'ipek' diye anıldığını anlatan Vali Bilal Şentürk, yaptığı açıklamada, "Köylerimizi dolaştığımız zaman geçmişte ipekböcekçiliğini ne kadar yaygın olduğunu köy evlerinin mimarisinden anlıyoruz. Zamanla bu yaygınlığını kaybetmiş maalesef dut bahçeleri de sökülmüş ama bugün bazı köylerimizde kısmen bu çalışmalar yapılıyor. Özellikle ekonomik değeri itibariyle 1,5 aylık çalışma gerektiren kazançlı bir üretim olduğunu görüyoruz." şeklinde görüşlerini aktardı. 
 
Kozabirliğin de destekleriyle çalışmak isteyen vatandaşlara imkan sağlamak ve bu alanda da ilde yeni bir atılım başlatmak istediklerini vurgulayan Vali Şentürk, şunları kaydetti:
 
"Özellikle bu işe yatkın olan vatandaşlarımızla ve yatkın olan köylerle inşallah ipekböcekçiliği daha çok gelişecek. İpekböcekçiliğinin ekonomik değerinin artmasıyla daha cazip hale gelmiştir. Ekonomik anlamda getirisi yüksek. Destek ve teşviklerde var, o yönüyle çiftçilerimizi bu işe ilgili olan arkadaşlarımızı bu alanda çalışmasını istiyoruz. Zaten yavrusundan koza alım sürecine kadar olan tüm süreçlerde önemli devlet destekler ve teşviklerde var. Karaköy'de de örnek çiftçimizin şuan üretim ünitesini inceliyoruz. Oldukça hevesli ve istekli olduklarını görüyoruz. Bu örnek alınarak daha da yaygınlaşmasını arzu ediyoruz." 
 
Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş da ipek böcekçiliğinin 4 bin 500 yıl önce Çin'de başladığını anlattı.
Çin'den İpek yolu ile bin 500 yıl önce Türkiye'ye gelen insanlar tarafından ipek böcekçiliğinin ülkemize girdiğini aktaran Tarım ve Orman İl Müdürü Yoldaş,"Bursa ve Bilecik dediğimiz zaman hemen aklımıza ipek böcekçiliği gelir, ipek gelir. Dolayısıyla burada 40 yıl önce insanlarımız bütün geçim kaynağını ipek üreterek bu şekilde faaliyetlerini devam ettiriyordu ve evin en önemli kaynağı sayılabiliyordu. Teknolojinin çok fazla ilerlemesi tekstilin daha ön plana çıkmasından dolayı ipek böcekçiliğini insanlarımız bırakmıştı." dedi.
 
Son dönemde artan desteklemelerin çiftçiyi heyecanlandırdığını dile getiren Tarım ve Orman İl Müdürü Yoldaş, "Vali beyin de destekleri ile son iki yılda özellikle genç kardeşlerimiz bu işe el attı. Bizler de kamu olarak elimizden gelen bütün gayreti göstererek bu arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yıl içinde 3-4 sefer hasat yapabiliyorlar. Dolayısıyla bu işi çok basit bir şekilde yapabilirler. Günlük hayat faaliyetlerini devam ettirilirken burada çok basit bir yöntemle çok fazla girdi olmadan ufak bir işçilikle ek gelir sağlıyorlar. Her bir paketin içerisinde 20-30 bin kadar böcek bulunuyor. Bu böceklerden yaklaşık olarak 45-50 kilogram verim elde ediliyor. Bu da yaklaşık olarak 2 bin liraya tekabül ediyor. " diye konuştu.
 
Pazaryeri ilçesine bağlı Karaköy'de oturan ve Genç Çiftçi Projesinden yararlanan Mehmet Alp de büyükbaş hayvancılık ile uğraştığını ama ipek böcekçiliğindeki destekleri öğrenince bu mesleğe de geçiş yaptıklarını aktararak, "Ekonomik olarak katkısı büyük olduğunu düşündüğümüz için ufak ufak bu işe de başladık. Bir paketten ortalama 2 bin lira kazanmayı hedefliyoruz. Geliri gayet yüksek bence genç arkadaşlara tavsiye ederim. Bakımında çok aşırı bir zorluk yok. Kozabirlik bize ilk önce dut fidanı ile başlıyor. Yavruları paket olarak evimize kadar teslim ediyor. Danışmanlık olarak bir ihtiyacımız sıkıntımız olduğunda her zaman 24 saat arayabiliyoruz. Geliyorlar kendileri yerinde inceliyorlar. Koza ördükten sonra da yine arıyoruz kapımızdan alıp tartıp götürüyorlar. Hiçbir pazarlama sıkıntımız yok. Her türlü desteği veriyorlar bize." ifadesini kullandı.
 
Üretici Sevinç Alp ise hem hayvancılığı hem de böcekçiliğini bir arada götürmeye çalıştıklarını bildirerek, "Çok keyifli bir iş, çok da zahmetsiz. İzlerken aşama aşama büyümeleri çok hoşumuza gidiyor. Yaklaşık 45 gün içerisinde oluyor. Son koza halinde de görünce tabi çok mutlu oluyoruz. Yaptığımız emeğin karşılığını görünce mutlu oluyoruz." dedi.
 
Bilecik Kozabirlik sorumlusu Ahmet Genç de üreticilere verilen canlı ipekböceğini beslenme sonrası koza olarak aldıklarını bildirdi.
 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbilecikvaliligi%2Fvideos%2F1231118483729295%2F&show_text=0&width=560
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.